Magyarkajszi kajszibarack gyümölcsfa
Röviden a Magyarkajszi kajszibarack jellemzőiről:
A Magyarkajszi kajszibarack C235 az egyik legfinomabb barackfajtánk friss fogyasztásra. Emellett pálinkakészítéshez is kitűnő. Könnyen gondozható, és megfelelő körülmények között gazdag, jó minőségű termést hoz.
- Érési idő: júl. 10-júl. 20
- Gyümölcs: nagy, aranyló, narancssárga.
- Hús: ízletes, harmónikusan kajszi zamatú.
- Fa: fagymentes helyen rendszeresen, megbízhatóan terem. Némelykor gyümölcsritkítást igényel.
- Porzói: Öntermékeny, nem igényel porzót.
Fajta jellemzői:
Gyümölcse sokoldalúan felhasználható, friss fogyasztásra, exportra, konzervipari célra egyaránt alkalmas. A gyümölcse középnagy-nagy, túl bő termés esetén aprók maradhatnak. Gömbölyded, oldalról kissé lapítot tompán kúp alakú. Sekély varrata a gyümölcsöt többnyire szimmetrikusa osztja. Molyhos héjának alapszíne narancssárga, s ez a napos oldalon kárminpirossal mosott. Hússzíne narancssárga, húsa érettségétől függően félkemény-kemény, kissé rostos lédús. Íze nagyon finom, aromadús, jellegzetes zamatú, kellemesen édes-savas. Kőmagja középnagy széles, csaknem domború. Magbele édes. Friss fogyasztásra a legkedveltebb fajtánk. Gyümölcse az exportpiacokon is keresett. A legjobb minőségű pálinka is a Magyar kajsziból készül.
Fája középsűrű, henger alakú koronájának ágai felállóak, az ágvégek kissé csüngők. A vesszők pirosas bordó színűek. Sötétebb zöld levele kiterült, vagy csak enyhén kanalasodik. A levél széle tompán fogazott.
Termőképessége jó. Az egyes változatok és klónok között elég jelentős a különbség. Jó termőképessége gazdag virágzásának köszönhető. Terméshozása viszonylag egyenletes. Elég korán termőre fordul. Virágrügyei a késő téli, kora tavaszi fagyokkal szemben érzékenyek. Érdemes széltől védett területre ültetni. A környezeti tényezőkkel szemben nem túl igényes, jól adaptálódik.
Porzói: Virágai öntermékenyülők, nem igényel porzót.
Termék jellemzői:
- Kor: 1 éves gyümölcsoltvány.
- Magasság: Megmetszve 110-140 cm.
- Vastagság: Ujjnyi vastagságú.
- Csomagolás: Gyökércsomagolt. Termék vásárlását követően, hűvös, de fagymentes (lehetőleg sötét) környezetben tárolva, az eredeti csomagolásban 1-1,5 hónapig megőrzi minőségét. (Pl.: garázs, pince)
- Első termés: Az ültetést követő évben már hozhat néhány ízelítő gyümölcsöt, terméshozama fokozatosan növekszik, jelentősebb mennyiséget a 3-4. évben ér el.
Szállítási információk:
A rendeléseket a GLS futárszolgálat szállítja házhoz. A szállítási díjak darabszámtól függetlenül az alábbiak szerint alakulnak:
- Gyümölcsfák esetén: 2.990 Ft
- Rózsák esetén: 2.490 Ft
- (Amennyiben gyümölcsfát és rózsát is rendel, a szállítási díj egységesen 2.990 Ft.)
Ültetése, gondozása
Az ültetés menete:
- A növényről eltávolítjuk a csomagolóanyagot. (A szárain található viaszréteg eltávolítása nem szükséges, a fakadó rügyek áttörnek rajta, illetve a fák megmetszett állapotban kerülnek értékesítésre, így metszésük sem szükséges az ültetéskor.)
- Készítünk egy körülbelül 40×40 cm-es ültetőgödröt.
- A gödör aljára töltsünk egy vödör vizet, hogy az alsóbb talajrétegek is átnedvesedjenek.
- Helyezzük a növényt a gödörbe úgy, hogy az oltáspont 2-3 cm-el a talajszint felett legyen.
- Töltsük fel a gödröt földdel, ezután a visszatöltött földet lábbal tömörítsük be, így egy tányérszerű mélyedés jön létre a növény körül.
- Ebbe a mélyedésbe öntsünk egy vödör vizet.
- Miután a víz elszivárgott a talajba, puha, porhanyós földdel töltsük fel úgy, hogy az ágak végéből 1-2 cm látszódjon ki. A feltöltést a következő év tavaszán, a fagyok elmúlása után távolítsuk csak el.
Gyenge minőségű, homokos talajokon célszerű lehet érett, több éves, szerves trágya vagy granulátum használata, de ügyelni kell arra, hogy a növény gyökérzete közvetlenül a trágyával nem érintkezhet. Ezért az ültetőgödröt mélyebbre kell ásni, a gödör aljába tesszük a trágya-föld keveréket (kb. fele föld, fele trágya). Erre a trágya-föld keverékre kb. 15 cm földréteget teszünk és csak e földréteg fölé kerülhet a növény. Így nem „égeti” ki a trágya a növény gyökérzetét.
Gondozása nem igényel különösebb szakértelmet. Megköszöni, ha területét gyommentesen tartjuk, illetve száraz időben meglocsoljuk. Metszéssel formázható a növény alakja, egészségesebb gyümölcsök nevelésére bírhatjuk, illetve fokozható a terméshozam, . Tavasszal, rügyfakadás előtt érdemes elvégezni egy lemosó permetezést, amely hatékonyan segít megelőzni a különféle betegségek kialakulását.
További gyümölcsfáink
Facebook oldalunk